Algemeen

Actuele ontwikkelingen

Duurzaamheid
Warmtenetten moeten voortaan in publiek eigendom gerealiseerd worden.
Dat heeft de Ministerraad in oktober 2022 besloten en wordt zo vastgelegd in de wet. Omdat er binnen de gemeente drie warmtenetten in voorbereiding zijn, oriënteren we ons nadrukkelijk op de rol die de gemeente hierbij moet spelen. Het ziet er in ieder geval naar uit dat gemeenten er op toe moeten zien dat de infrastructuur voor de warmtelevering in publieke handen is.

Woningen met een slecht energielabel moeten versneld geïsoleerd worden.
Daarvoor heeft het Rijk in 2022 het Nationaal Isolatie Programma vastgesteld. In 2023 komt vanuit dit programma budget beschikbaar voor gemeenten om eigenaar-bewoners hierbij te helpen.     

De Prinses Margrietkanaaltunnel A7 is weer open
Vanaf 14 december 2022 was de A7 tussen Joure en Sneek, vanaf afslag Joure-West, in beide richtingen afgesloten voor verkeer. Oorzaak van de afsluiting is grondwater dat het asfalt in de Prinses Margrietkanaaltunnel omhoog duwt. Het verkeer wordt omgeleid via Heerenveen en Leeuwarden. Sinds 6 februari 2023 is de tunnel met twee rijstroken open voor het verkeer.  

Nationale Bouw- en woonagenda: meer betaalbare woningen
In maart 2022 heeft de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijk ordening de Nationale Bouw- en Woonagenda gepresenteerd. Met deze agenda streeft het Rijk naar meer woningbouw, versnelling en meer betaalbare woningen. De doelstellingen zijn in oktober 2022 vertaald in een woondeal met de provincie Fryslân, die in het voorjaar 2023 wordt omgezet in een regionale woondeal.

Meer regie van het Rijk bij de volkshuisvesting
Het Rijk trekt de regie op volkshuisvesting weer naar zich toe. Dit leidt tot meer dwingende regelgeving om de Rijksdoelstelling ook op lokaal niveau te kunnen halen. In februari 2023 is het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting in consultatie gegaan. Het geeft het Rijk, provincies en gemeenten de wettelijke instrumenten om samen regie te voeren op de volkshuisvesting. Gemeenten worden verplicht om:

  • in hun huisvestingsverordening een urgentieregeling vast te stellen, waarbij ze verplicht een aantal landelijk geldende categorieën ‘urgent woningzoekenden’ opnemen. De gemeente wordt daarbij verantwoordelijk om 30% van de vrijkomende huurwoningen met urgentie toe te wijzen.
  • op 1 januari 2024 een zogenaamde woonzorgvisie te hebben.

Deze nieuwe verplichtingen betekenen voor onze gemeente dat er een programma gestuurde aanpak voor wonen nodig. Dit vergt een andere aanpak en mogelijk extra capaciteit.

Deze pagina is gebouwd op 08/21/2023 13:57:02 met de export van 08/21/2023 10:58:42