Programma's

Programma 5 Sociaal domein

Doelstelling:

Een sterke, dragende samenleving met goede en toegankelijke basisvoorzieningen, waarin iedereen (naar vermogen) meedoet: de inclusieve samenleving. Daartoe richten we ons op het bevorderen van zelfredzaamheid, participatie en mantelzorg en het versterken van inwonersinitiatieven, verenigingen en vrijwilligersorganisaties.

Preventief jeugdbeleid
Samen met welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Kear (hierna: De Kear) wordt gewerkt aan een integrale aanpak 'Jongeren veilig op straat'. Een uitgebreidere toelichting staat bij het welzijnswerk.

Welzijnswerk
De Kear is gecontracteerd om bovenstaande doelstelling te realiseren. Het contract met De Kear is met twee jaar verlengd. In het voorjaar van 2022 hebben we De Kear een ontwikkelagenda meegegeven met daarop zes ontwikkelpunten. Deze ontwikkelpunten vormen de leidraad voor een actualisatie van de welzijnsopdracht in de periode september 2022 – december 2023.

Vraaggericht werken is het uitgangspunt van De Kear, maar de coronacrisis maakte dat aanbodgericht werken vaak meer op zijn plaats was. Dit nemen we mee in het herijken van de opdracht van De Kear. Daarnaast staan gebiedsgericht werken, de inzet van sport en cultuur en de samenwerking met partners, zoals zorgaanbieders, centraal.

Outreachend jongerenwerk om overlast te voorkomen
In de coronaperiode was een stijging te zien in het aantal jongeren dat op straat voor overlast zorgde. We deden daarom de volgende acties:

  • De Kear is gestart met extra inzet van jongerenwerkers op straat, in Joure, Balk en Lemmer maar ook daarbuiten.
  • In afstemming met het Sociaal wijkteam Jeugd en Gezin is een programma opgezet om jongeren te laten ontdekken waar ze goed in zijn en hoe ze dit positief kunnen inzetten in de buurt en dorp.
  • In Lemmer zijn de inloopmomenten bij basisschool De Meerpaal en het Podium en activiteitencentrum (PAC) weer mogelijk gemaakt, om op een laagdrempelige manier in contact te komen met de jongeren.

Welzijn op Recept voor mensen met psychosociale klachten
Op 1 juni 2022 is gestart met Welzijn op Recept. Welzijn op Recept is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. Huisartsen kunnen hun patiënten verwijzen naar de welzijnscoaches. Twee welzijnscoaches van De Kear werken bij vijf verschillende huisartspraktijken in Lemmer en Echtenerbrug. In 2023 wordt dit door meerdere praktijken ingezet.  

We werken gebiedsgericht voor inzicht in de zorg en ondersteuning die nodig is
In december 2022 startte De Kear met gebiedsanalyses. De Kear deed dit samen met de gemeente, woningcorporaties en de politie. Gebiedsanalyses geven inzicht in de vergrijzing, verjonging, inkomensniveau, leefbaarheid, ziektebeelden. Zo weten samenwerkingspartners welke zorg en ondersteuning aan inwoners op korte en langere termijn nodig is.

Inclusiebeleid
Wij willen dat alle inwoners kunnen deelnemen aan de samenleving.
Dit is ongeacht herkomst, huidskleur, religie en levensbeschouwing, gender, seksuele oriëntatie, levensfase, beperking of armoede. Daarom hebben we het inclusiebeleid ‘Iedereen doet mee: de inclusieve samenleving’. Een aandachtsfunctionaris Inclusie heeft uitvoering gegeven aan het Actieplan inclusie:

  • Er is een klankbordgroep Inclusie opgezet met vertegenwoordigers uit diverse externe organisaties.
  • In 2022 konden inwoners hun brief of tekst inleveren bij de brievenwasserette. Lastige brieven werden omgezet in begrijpelijke taal. Want brieven van de gemeente moeten begrijpelijk zijn voor iedereen.
  • In het basisonderwijs is meegewerkt aan de thema's diversiteit en seksuele identiteit. In het voortgezet onderwijs is meegewerkt aan de Coming out day en de Roze Zaterdag.

Mantelzorg
We willen mantelzorgers goed ondersteunen bij hun taak. Daarom zijn de uitgangspunten van ons beleid dat er een goed ondersteuningsaanbod is en dat hun deskundigheid bevorderd wordt. Om dit te bereiken zijn er diverse acties geweest in 2022:

  • We hebben het ondersteuningsaanbod met de betrokken partijen inzichtelijk gemaakt.
  • Er was een training voor de wijkteams gericht op mantelzorg.
  • Met de theatervoorstelling 'Lang zal hij leven' werden dilemma’s in de mantelzorg bespreekbaar gemaakt.
  • De Kerngroep Mantelzorg heeft opnieuw een impuls gekregen. Deze samenwerking tussen de gemeente, De Kear en zorgaanbieders wordt gecontinueerd in 2023.
  • Er is onderzoek gedaan naar het opzetten van een respijthuis. Het blijkt dat er beperkt behoefte aan is onder mantelzorgers. Er is wel behoefte aan maatwerk en meer bekendheid van de maatwerkvoorziening kortdurend verblijf. Dit wordt meegenomen in het activiteitenoverzicht voor 2023.
  • In 2022 is aan 531 mantelzorgers de jaarlijkse mantelzorgwaardering van € 150 toegekend. Dat is een daling in vergelijking met het aantal aanvragen in 2021, dat toen fors steeg (683). We blijven de cijfers monitoren en bekendheid geven aan deze regeling.
  • We kunnen mantelzorgers gerichter informeren over de activiteiten en het aanbod voor ondersteuning binnen de gemeente.

Vrijwilligerswerk
In onze gemeente zijn veel vrijwilligers actief
Zo’n 60% van onze inwoners verricht vrijwilligerswerk. Onderdeel van onze opdracht aan De Kear is het ondersteunen van inwonersinitiatieven, verenigingen en vrijwilligersorganisaties. Deze ondersteuning is altijd zo kort mogelijk en zo licht mogelijk. De Kear sluit zoveel mogelijk aan bij wat mensen zelf kunnen.

In 2022 organiseerden we samen met De Kear de vrijwilligersmarkt en het vrijwilligersfestival

  • Op de markt konden vrijwilligersorganisaties zich presenteren aan de inwoners en het vrijwilligerswerk promoten.
  • Op het festival zijn alle vrijwilligers in het zonnetje zijn gezet. De uitreiking van de vrijwilligersprijzen heeft nog niet plaatsgevonden in 2022. Dit wordt in 2023 opgepakt.

Op 7 december bedankten we alle vrijwilligers voor hun inzet tijdens de internationale dag van het vrijwilligerswerk via onze sociale media kanalen.

Doelstelling:

Het sociaal wijkteam is de herkenbare én laagdrempelige plek voor inwoners die behoefte aan ondersteuning hebben. Hun opdracht is om samen met inwoners een passende oplossing te vinden voor elke vraag. Medewerkers van het sociaal wijkteam signaleren problematiek vroegtijdig. Zij zorgen er voor dat inwoners zo nodig worden door verwezen naar de juiste en goede zorg en ondersteuning voor hun situatie.

Het Sociaal wijkteam is een interdisciplinair team van professionals met verschillende expertise en
ervaring in het sociaal domein dat klaarstaat voor alle inwoners met één of meer ondersteuningsvragen. Het team werkt samen met zorgaanbieders om de inwoners zo goed mogelijk te begeleiden richting zelfredzaamheid. Het Sociaal Team is de contactpersoon en werkt samen met de inwoner die ondersteuning krijgt. Dit team biedt zelf ook vormen van ondersteuning.

Deze pagina is gebouwd op 08/21/2023 13:57:02 met de export van 08/21/2023 10:58:42