Programma's

Programma 3 Economie

Doelstelling:

Groei werkgelegenheid realiseren

Nieuw sociaal-economisch beleid is in ontwikkeling
Samen met de ondernemersverenigingen in het koepeloverleg hebben wij voor de zomer de evaluatie van het huidige sociaal-economische beleid afgerond. Ook is er in het derde kwartaal een actuele analyse van de economie in De Fryske Marren gemaakt. De evaluatie en actuele analyse zijn het vertrekpunt voor de ontwikkeling van nieuw sociaal-economisch beleid. Wij doen dit in een interactief proces met ondernemers en bestuur. De planning is om rond de zomer 2023 nieuw beleid te kunnen vaststellen.

Aandacht voor krapte op de arbeidsmarkt
In 2022 was er in De Fryske Marren sprake van een lage werkloosheid. Dat is gunstig voor onze kas, maar voor de economie is het minder gunstig. Het niet kunnen beschikken over voldoende (gekwalificeerd) personeel maakt bedrijven kwetsbaar. En gaat ten koste van de robuustheid van ons lokale en regionale mkb: de kurk waar de economie in De Fryske Marren op drijft. Binnen het in ontwikkeling zijnde sociaal-economisch beleid komt hier volop aandacht voor.

We maakten nieuwe regionale afspraken voor bedrijventerreinen
Samen met de gemeente Súdwest Fryslân en de Provincie Fryslân hebben wij nieuwe afspraken gemaakt over de bedrijventerreinen in de regio ‘Zuidwest Friesland’. Dit zijn afspraken voor de periodes 2022-2025 en 2026-2035. Het gaat hierbij over de uitgifte van de bestaande bedrijventerreinen, maar ook over de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen in beide gemeenten. Naast de bestaande voorraad, is er in De Fryske Marren tot 2035 ruimte voor het toevoegen van circa 34 hectare aan nieuwe bedrijventerreinen. Gedeputeerde Staten heeft met de afspraken ingestemd. Na drie jaar worden de gemaakte afspraken herijkt.

We stimuleren de overgang naar een circulaire economie - zie ook programma 2
Hiervoor is het project ‘Circulaire Bedrijventerreinen’ gestart. Wij hebben ons aangesloten bij de initiatiefnemers: Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland, Súdwest Fryslân, provincie Fryslân en Omrin. We doen mee aan een pilotproject, samen met adviesbureaus Stec en New Economy en onder begeleiding van de Vereniging Circulair Friesland. Het doel van dit project is om een routekaart te ontwikkelen voor hoe Friese bedrijventerreinen circulair kunnen worden. Bedrijventerrein Haskerveen is één van de betrokken bedrijventerreinen in deze pilot.

We hebben oog voor de grote uitdagingen waar de agrarische sector voor staat
In De Fryske Marren is de agrarische sector een belangrijke economische pijler. De sector is de grootste ‘stoffeerder’ in het buitengebied. Het accent ligt op de melkveehouderij. Wij hebben oog voor de maatschappelijke effecten van de veranderingen in deze sector. We onderkennen de huidige problematiek en opgave.

  • Maatwerkoplossingen zijn nodig op het gebied van innovatie, biodiversiteit en toekomstbestendigheid. Een mooi voorbeeld hiervan is het initiatief Biogashub Haskerveenpolder. Een samenwerking van 16 boeren en Jacobs Douwe Egberts (JDE). De Biogashub levert, naast het gebruik van biogas door JDE, ook een bijdrage aan stikstofreductie. Dit staat ook programma in 2.
  • Alle zeilen moeten worden bijgezet om de huidige impasse in de stikstofproblematiek te doorbreken. Eerst moeten het Rijk en de agrarische sector goede afspraken met elkaar maken en overeenstemming bereiken over de uitgangspunten. Pas dan kunnen er onder regie van de provincie uitwerkingsplannen worden opgesteld.

Programma recreatie & toerisme klaar voor besluitvorming
De binnengekomen zienswijzen zijn verwerkt en voorzien van een reactie. Deze staan in de reactienota. In het vierde kwartaal van 2022 is het definitieve programma aan de raad aangeboden ter vaststelling.  De focus ligt ook op seizoensverlenging.

Recreatie & toerisme in de regio: 2022 was een goede zomer voor de sector
We hebben een hoog herhaalbezoek. Veel vakantiegangers kozen ervoor in eigen land en onze regio te verblijven. Dat kwam door het weer, enige voorzichtigheid vanwege de coronapandemie en de chaos op de Nederlandse luchthavens. Campings, recreatieparken, botenverhuurders, jachthavens en aanbieders van logiesaccommodaties hebben veel boekingen binnen zien komen.

Voor camping Lemmer is een nieuwe exploitant geselecteerd.

Maatschappelijke initiatieven Tsjûkemar en Nannewiid
Samen met de Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en de Club van Aanjagers Tsjûkemar werken we aan het grote maatschappelijke initiatief “gebiedspilot Tsjûkemar”. Het Tsjûkemar moet een ‘bestemmingsgebied’ worden, waar iedereen graag langer wil verblijven. Het grotere kader is de ontwikkeling van de Tsjûkemar Regio: van ‘doorvaartmeer’ naar ‘bestemmingsmeer’. De Club van Aanjagers neemt het voortouw in de regionale ontwikkeling van het Tsjûkemar in samenwerking met de overheden (zoals in de Intentieverklaring van 2019 staat).

We focussen ons bij Tsjûkemar op twee projecten
Dat zijn Ûlesprong en de Kitesurfzone. Deze staan in het Meerjarenuitvoeringsprogramma 2021-2023. Voor Ûlesprong is een gemeentelijke projectleider beschikbaar. Het project Kitesurfzone wordt door de provincie getrokken en is inmiddels voorzien van een realistische begroting. Op dit moment is er nog geen zicht op financiering van de projecten. De provincie probeert via de perspectiefnota middelen te krijgen voor deze projecten. In onze gemeente zijn deze middelen als p.m. post opgenomen in de programmabegroting 2023.

Nannewiid
Naast het maatschappelijk initiatief Tsjûkemar zijn we in gesprek met het maatschappelijk initiatief Nannewiid over hoe we met de verschillende overheden dit gebiedsproces verder kunnen helpen en wat ieders rol hier in is.

Deze pagina is gebouwd op 08/21/2023 13:57:02 met de export van 08/21/2023 10:58:42