Programma's

Programma 4 Leefbaarheid en onderwijs

Doelstelling:

Toekomstbestendige en duurzame huisvesting voor alle scholen in onze gemeente.

Aanbod van onderwijsvoorzieningen dat minimaal voldoet aan de wettelijke eisen.

Passend onderwijs voor elk leerplichtig kind.

Elk kind verlaat de school met een startkwalificatie of een arbeidsplek.

Het voorkomen van achterstanden met opgroeien en ontwikkelen.

Basisonderwijs
We werken samen aan vier doelen voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)
Gezamenlijk met de kinderopvang en scholen primair onderwijs werken we aan de vier doelstellingen rond VVE: ouderbetrokkenheid, bereik doelgroepkinderen, doorgaande leerlijn en kwaliteitsverbetering. Naast een budget voor de wettelijke taken, zet de gemeente extra middelen in op deze thema's. Het primair onderwijs heeft met name ingezet op de doorlopende leerlijn voor kinderen met een taalachterstand. In samenwerking met ketenpartners zijn extra activiteiten aangeboden voor deze doelgroep.

In 2022 is het uitvoeringsplan Voor- en Vroegschoolse Educatie Gemeente de Fryske Marren 2022-2023 vastgesteld
Dit is een uitwerking van het in 2021 afgesloten convenant VVE.

In mei 2022 heeft het college ingestemd met de Subsidieregeling Peuterwerk en Voorschoolse Educatie (VE) gemeente De Fryske Marren. De regeling sluit aan op de huidige wet- en regelgeving. De regeling is vereenvoudigd door vanaf 2023 te werken met uurtarieven en jaarlijks af te rekenen met het daadwerkelijke gebruik en de ontvangen ouderbijdrage. Alle peuters in de Fryske Marren kunnen hun vaardigheden optimaal ontplooien en zich voorbereiden op het basisonderwijs.

Onderwijsachterstanden
In 2022 is er op verschillende manieren gewerkt om onderwijsachterstanden te voorkomen:

  • Op voorschoolse voorzieningen met voorschoolse educatie zijn vanaf 2022 HBO pedagogisch beleidsmedewerkers aangesteld.
  • Er zijn Taalnetwerken opgezet.
  • De opvang van peuters die wonen op het AZC in Balk is versterkt.
  • De monitor van de GGD Fryslân is in 2021 geïmplementeerd en ook in 2022 toegepast. Hierdoor hebben we inzicht in hoeveel geïndiceerde kinderen daadwerkelijk gebruikmaken van VVE en kan hier tijdig op worden bijgestuurd.

Basisonderwijs, excl. onderwijshuisvesting
Vervoerder ITS-Reizen heeft de aanbesteding doelgroepenvervoer bewegingsonderwijs gegund gekregen. Per augustus 2022 is de overeenkomst ingegaan. Deze wordt voor in ieder geval de komende vijf jaar uitgevoerd door ITS-Reizen, met een uitloop naar maximaal 7 jaar.

Onderwijshuisvesting
De gemeente heeft voor de komende jaren een grote opgave op gebied van onderwijshuisvesting.
Veel schoolgebouwen zijn 40 jaar of ouder en toe aan renovatie of nieuwbouw. Samen met de schoolbesturen is daarom een Integraal Huisvestingsplan (IHP) 2016-2024 opgesteld.

  • Vanaf 2020 is in de begroting een structureel budget beschikbaar voor onderwijshuisvesting.
  • Eind 2022 is een procesplan geschreven voor het ontwikkelen van een nieuw IHP.
  • In 2023 wordt het IHP ontwikkeld, zodat eind 2023/begin 2024 het nieuwe IHP voorgelegd wordt aan de gemeenteraad.

Uitvoering huisvestingsprogramma 2022
De renovatie van basisschool de Toekomst in Bakhuizen is uitgesteld naar zomer 2023
De gewenste start stond gepland in de zomervakantie 2022. Door een tegenvallende aanbesteding en langere levertijden van materialen verliep de uitvoering niet volgens planning.

De bouwvoorbereiding van vervangende nieuwbouw van het Zuyderzee Lyceum is afgerond
Het definitieve bouwplan en de begroting zijn vastgesteld.

De twee basisscholen in Sint Nicolaasga zijn bezig met de ontwikkeling van één nieuw schoolgebouw
Het eerste deel van de bouwvoorbereiding is afgerond. Ook is de positionering van de nieuwbouw binnen het plangebied op de huidige voetbalvelden vastgesteld.

Er is subsidie voor ventilatie in scholen aangevraagd, maar die wordt gedeeltelijk terugbetaald
Het gaat om een specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) voor De Schakel in Rotsterhaule en CSG Bogerman in Balk. Voorwaarde voor de subsidie was dat de uitvoering in 2022 moest plaatsvinden:

  • De aanpassingen aan CSG Bogerman zijn inmiddels afgerond.
  • Vanwege de hoge eigen financiering (70%) heeft het schoolbestuur ervoor gekozen om de aanpassingen aan De Schakel (nog) niet uit te voeren.

Zes aanvragen voor programma 2023
Er zijn dit jaar zes aanvragen voor een voorziening onderwijshuisvesting ingediend. Wij hebben deze in het najaar van 2022 inhoudelijk beoordeeld. Via het proces van de begroting zijn aan de raad een financiële middelen  gevraagd.

Leerplicht
We hebben een regionaal programma voortijdig schoolverlaten
Gemeenten en scholen hebben de wettelijke taak een regionaal programma op te stellen en uit te voeren ter voorkoming en bestrijding van voortijdig schoolverlaten van jongeren tussen 12 en 23 jaar. Deze regionale programma’s worden structureel vanuit de rijksoverheid gefinancierd.

Ons doel: iedere jongere behaalt minimaal een startkwalificatie
Het uitgangspunt van het kabinet voor de vervolgaanpak is dat jongeren op school zitten, een baan hebben of een traject van leren en werken volgen. Waar nodig krijgen jongeren in combinatie hiermee een zorgaanbod. Het doel is dat zoveel mogelijk jongeren een diploma halen op minimaal het niveau van een startkwalificatie.

In 2022 zien we een toename van zorgleerlingen en inzet maatwerk
In vergelijking met 2021 zijn meer jongeren aangemeld waarbij men zorgen heeft over de ontwikkelingen op school of in de thuissituatie. Omdat jongeren in 2022 meer naar school gingen dan vorig schooljaar vielen de problemen eerder op. Veel casussen zijn met het sociaal wijkteam jeugd opgepakt. Daarnaast heeft een aantal leerlingen het afgelopen jaar via leerplicht een maatwerkvoorziening gehad in de vorm van individuele coaching. Deze leerlingen zijn begeleid om te voorkomen dat ze langdurig thuis komen te zitten of voortijdig het onderwijs verlaten.

Deze pagina is gebouwd op 08/21/2023 13:57:02 met de export van 08/21/2023 10:58:42